Maneki-Neko, pisica ce aduce noroc
O poți găsi în aproape toate magazinele japoneze sau chinezești și devine din ce în ce mai populară și în întreaga lume, mai ales ca un accesoriu de interior.
Te întrebi despre ce vorbim, nu-i așa?
Maneki-Neko, pisica ce aduce noroc …..
Întrezărită în majoritatea magazinelor, caselor sau uneori chiar și a companiilor mari, drăgălașa pisică ce își mișcă lăbuța și uneori și coada, a reușit să își creeze o adevărată bază de fani de pretutindeni.
Deși nu are un cap mișcător cum au figurinele bobbleheads, mencanismul de mișcare a lăbuței este unul ce duce la același efect ca și cel al figurinelor marca MiniMeCraft, un aer de adorabilitate căruia îți e greu să îi reziști!
Maneki-Neko (sau în traducere din japoneză, pisică ce face semne) se crede că este un talisman ce va aduce noroc celui care îl deține. Mai este cunoscută și sub nummele de Pisica Primitoare, Pisica Norocoasă, Pisica Fericită sau Pisica Averii.
Deși mulți nu pot cădea de acord cu originea acestui talisman, există câteva legende care sunt printre cele mai acceptate ”geneze”.
Mulți spun că prima dată când au fost văzute aceste pisici a fost în timpul perioadei Edo, în Japonia ( secolul al XVII-lea până la mijlocul secolului XIX-lea).
Prima legendă, cea a omului bogat, spune că acesta și-ar fi găsit un adăpost, ferindu-se de o furtună, sub un copac ce se afla lângă un templu. Atunci a văzut o pisică care părea că-i face semne, așa că a urmat în interiorul templului. La câteva clipe după ce acesta a intrat în templu, un fulger a atins copacul sub care bogatul stătuse mai înainte.
Deoarece pisica i-a salvat viața, omul a fost atât de recunoscător încât a devenit un binefăcător al templului, oferind donații considerabile și aducând multă prosperitate locului.
Atunci când a murit, o statuie a pisicii care l-a salvat a fost ridicată în cinstea lui.
O altă legendă, foarte ciudată de altfel, este cea a gheișei. Se spune că o gheișă avea o pisică pe care o adora. Într-o zi, pisica trăgea foarte tare de kimono-ul ei așa că proprietara bordelului a crezut că este posedată de vreun demon. I-a tăiat capul pisicii cu o sabie. Capul zburător al pisicii a aterizat pe un șarpe ce se pregătea să o atace pe gheișă, colții pisicii străpungând carnea șarpelui și salvând-o pe aceasta de la moarte.
Gheișa a fost atât de supărată de moartea patrupedului său mult-iubit încât un client s-a oferit să-i ridice o statuie pentru a o mai înveseli.
Ultima legendă se referă la o femeie bătrână ce trăia în Imado, în partea de est a Tokyo ce a fost nevoită să-și vândă pisica din cauza sărăciei extreme în care trăia. La scurt timp după aceasta, pisica i-a apărut în vis. I-a spus să facă o statuetă care să o ilustreze, din lut. Bătrâna a făcut așa cum i s-a cerut , hotărând ca mai apoi să o și vândă.
A făcut din ce în e mai multe și a adunat mulți clienți. Aceste statuete Maneki-Neko au devenit atât de populare încât bătrâna s-a îmbogățit de pe urma acestora.
În funcție de ce culori au și ce lăbuță țin ridicată, Maneki-Neko pot avea mai multe semnificații:
- Pisica Neagră: apară de spirite rele și de hoți
- Pisica Aurie: aduce bogăție și prosperitate
- Pisica Roșie: protejează împotriva spiritelor necurate și a bolilor (în special a bolilor de copii)
- Pisica Roz (o ilustrare mai modernă): iubire, romantism și relații
- Pisica Verde (o ilustrare mai modernă): rezultate bune în educație și studiu
Dacă ține lăbuța dreaptă ridicată înseamnă că invită banii și averea să intre (în general în afaceri) iar atunci când lăbuța stângă este cea ridicată se face referire la o invitare a oamenilor și clienților, însă se crede că aceasta este pentru afacerilor de noapte cum ar fi:baruri, restaurante și chiar și bordeluri. Ambele lăbuțe ridicate înseamnă protejarea casei și afacerii.
Vorbisem de mecanismul care le pune în mișcare lăbuțele. Acesta a fost ”disecat” și explicat pe site-ul thinkering.exploratorium.edu
”Am desfăcut una dintre pisici și am descoperit un mecanism foarte elegant înăuntru. Se pare că mișcarea lăbuței era produsă de o baterie AA, o bobină de sârmă și un magnet, cu o placă de circuit care ori schimbă direcția sau pulsa.”
Maneki-Neko se află și în cultura populară:
- Personajul numit Meowth este bazat pe modul cum arată maneki-neko
- În jocul Super Mario 3D World, este o optțiune de power-up ce transformă jucătorull întro statuie maneki-neko ce ține o monedă tipică din seria Mario
- În aplicația populară, ”Talking Tom”, există un costum de maneki-neko cu care îi poți îmbrăca personajul
- Ted Heath, Prim-Ministrul conservator al Marii Britanii din 970 era un colecționar al acestor tipuri de statui
- Pozele incluse deja în profilul utilizatorilor de Windows 7 au printre ele și unele cu maneki-neko
- Maneki-neko se crede că ar fi o inspirație pentru Hello Kitty
Lasă un răspuns