Curentul Chibi
Curentul Chibi este un nou trend în lumea animației japoneze, Anime, care se axează exclusiv pe crearea unor personaje cu capul mare și corpul mic, la fel cum avem și figurinele bobbleheads marca MiniMeCraft.
Ca să ne putem da seama de ce personajele Chibi se aseamănă cu figurinele bobbleheads, haideți să aflăm câte ceva despre istoria acestor caractere animate!
Încă din perioada anilor 1980-2000, au apărut din ce în ce mai multe personaje animate care întruchipează ori versiuni “junior” (copii, nepoți) sau versiuni mai tinere ale personajului ( personajul original prezentat ca un copil).
Chibi (-小人 or ちび or チビ?) este un cuvânt de argou japonez ce înseamnă “persoană scundă” sau “persoană mică”, derivând de la cuvântul original “Chichanabito” ce se folosește de cele mai multe ori referitor la copii.
Cuvântul a început să capete popularitate printre fanii manga și anime. Este folosit atunci când un animal sau o persoană este mai scund decât majoritatea. Poate fi tradus și ca “mic”, dar nu este folosit în același fel ca și cuvântul chiisana cât mai degrabă într-un mod informal, “dragut”.
Un exemplu bun pentru a înțelege modul în care cuvântul este folosit și adus în atenție fanilor vestici a fost Chibiusa, un alint pentru fiica protagonistei principale din anime-ul Sailor Moon, format din Chibi Usagi (“Micul Iepuraș”).
În baza de fani vorbitori de engleză, ai anime și manga, termnul de Chibi este de cele mai multe ori asemănat cu stilul de desenat “super deformed” în care personajele au capul supradimensionat pentru a putea mai bine să definească versiunea de copil a personajelor principale.
Stilul a fost popularizat de francize precum Dragon Ball și SD Gundam în anii ’80. Caracterele chibi arătau emoții extreme sau exagerate precum mânie sau surprindere, care ar fi fost dificil de portretizat sau adaptat pe stilul personaului principal, de obicei desenat mult mai realist. Ei sunt meniți să fie drăgălași, intervenind în diversiuni ale firului narativ.
După cum afirmă Marwah Zagzoug, care a scris un articol despre istoria anime și manga, perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost momentul în care arta și animația de origine japoneză a început să aibă o influență semnificativă asupra părții vestice, în special Statele Unite.
Stilul Chibi este folosit de cele mai multe ori în scene care sunt construite pentru a fi drăguțe și/sau umoristice, având extrem de rar o serie animată creată exclusiv pentru acest tip de protagoniști.
În Japonia, folosirea versiunilor chibi ale protagoniștilor ce îi ajută pe aceștia să aducă un aer de auto-parodie a devenit deja un lucru des întâlnit în manga și anime. În general, un număr în creștere de manga își rezumă la finalul capitolului ideile prin 2-3 pagini care întruchipează personaje chibi. Folosirea personajelor chibi în această manieră oferă de cele mai multe ori o formă de “catarsis” atât pentru cititori cât și pentru autor, similar cu sfârșitul unei piese de teatru în care toți actorii sunt pe scenă, făcând o plecăciune, chiar și personajele care au fost omorâte pe parcursul piesei.
Chibi sunt portretizate că trăind în universuri paralele personajelor pe care le parodiază din anime/manga.
Uneori exprimă natura adevărată a personajului, fiind un fel de ilustrare a adevăratelor sale sentimente. De exemplu, persoana poate minți însă un chibi poate exista în mintea lui care poate spune adevărul, cum ar fi o furie intensă în interior ce se ascunde sub un exterior calm și impasibil.
Chibi sunt atât de îndrăgite în ziua de azi încât există chiar și o aplicație numită ”Chibi Me” evaluată cu 5 stele pe site-urile de downloadat.
Așadar, dacă îți dorești ceva mic și drăgălaș care să îți însenineze zilele, intră pe www.minimecraft.ro și comandă-ți propriul chibi chiar de aici!
Lasă un răspuns