Păpuşile Kewpie
Capetele mari cu trăsături bine definite nu sunt doar la figurinele bobbleheads, cât și la majoritatea păpușilor și personajelor din desenele animate din prezent, însă printre primele ilustrații de acest gen au fost cele marca Kewpie!
Istoria păpușilor
Copiii s-au jucat cu păpușile încă de la formarea civilizațiilor. Un fragment dintr-o păpușă din alabastru ce își putea mișca mâinile a fost găsită și datează din perioada babiloniană.
Arheologii au găsit păpuși și în mormintele egiptene care datează încă din 2000 AC. Păpușile au fost găsite și în mormintele copiilor din Grecia și Roma.
Dar când a apărut acest ”moft” al jucăriilor?
Unul dintre cele mai îndepărtate omente a fost în anul 1910, când păpușile Kewpie au creat o adevărată isterie.
Rose O’Neill
Păpușile Kewpie (uneori scrise și Cupie) care au explodat în termeni de populatitate în anul 1910 sunt bazate pe ilustrațiile ”Kewpie” făcute de Rose O Neill și Alice Asenath O Neill. Rose a fost un autor, artist, ilustrator, sculptor și femeie de afaceri.
Încă de când era copil, Rose iubea să deseneze, iar tatăl ei îi lăsa creioane bine ascuțite și hârtie albă prin toată casa, doar pentru ea. Și-a șlefuit talentul prin copierea imaginilor din multele volume pe care tatăl ei le ținea în bibliotecă.
La vârsta de 14 ani s-a înscris la un concurs de desen sponsorizat de Omaha World Harold. Supicioși fiind de lucrarea ei, editorii au chemat-o pe Rose la biroul lor pentru a le demonstra că ea într-adevăr deținea talentul respectiv.
A câștigat o bucată de aur în valoare de 5 dolari pentru lucrarea ei, pe care a denumit-o ”Tentația ce se îndreaptă spre Abis”.
La vârsta de 16 ani s-a mutat în New York pentru a-și urma pasiunea și după ce a vândut un portofoliu cu 60 de desene în 3 luni, a devenit cea mai bine plătită femeie ilustrator din Statele Unite.
Ilustrația animată Kewpie în Ladies Home Journal a dat imediat lovitură și publicul a îndrăgit-o!
Inventarea Kewpies
Când a fost întrebată cum de i-a venit ideea pentru inventarea personajelor Kewpie, Rose și-a amintit ”Ideea a venit de la fratele meu, pe când era bebeluș. Am făcut câteva schițe în timp ce mă jucam cu el. Toate privirile și gesturile drăgălașe s-au răsfrânt peste modul în care au fost imaginate Kewpies.”
“În ilustrarea poveștilor de dragoste, aveam deja un stil de a face I decorative head and tail pieces cu Cupidoni. Edward Bok a tăiat unele dintre acestea din Ladies Home Journal și mi le-a trimis. M-a întrebat dacă aș putea să creez o serie cu aeste mici creaturi și că va găsi pe cineva care să producă povestea. I-am spus că pot scrie și singură poveștile așa că i-am trimis o scrisoare ilustrată în care am creat personajul Kewpies. Am inventat numele de la micul Cupidon, scriindu-l cu K pentru că ar fi sunat mai amuzant. M—am gândit atât de mult la Kewpies încât am avut un vis despre ei cum făceau tot felul de pozne acrobatice pe plapumă!”
Kewpies au apărut pentru prima dată într-o ediție specială de Crăciun a Ladies Home Journal și mai apoi și în alte reviste precum Woman’s Home Companion și Good Housekeeping. Într-o ediție din 1912 a Woman’s Home Companion, păpuși decupate din hârtie cu Kewpies au fost incluse. Acestea au fost atât de populare încât Rose , cu spiritul ei antreprenorial, a decis să meargă pe această idee și să creeze versiuni 3D ale popularului personaj.
Păpușile Kewpie sunt create
În 1913, patentul pentru păpușile Kewpies a fost înregistrat.
Păpușile erau confecționate de J. D Kestner Company în Ohrduf, un mic orășel din Germania, faimos pentru experții săi în produția jucăriilor.
Păpușile, făcute din celuloză și porțelan neglazurat, au venit în 9 mărimi diferite, incluzând și o versiune low-cost și au creat o isterie atât în rândul copiilor, cât și în cel al adulților. Popularitatea păpușilor Kewpie s-a împrăștiat rapid în afara Statelor Unite, ajungând în Europa.
În 1913, cererea a fost atât de mare încât a fost nevoie de 21 de fabrici pentru ca toate păpușile să fie confecționate. În același timp în care companiile germane produceau celuloză și porțelan neglazurat, companiile japoneze produceau replici ale păpușilor, fără vreo licență oficială.
Multe dintre primele păpuși Kewpie nu erau marcate sau erau marcate doar cu “O’Neill” în timp ce altele aveau o inimioară roșie din hârtie sau altele aveau scris pur și simplu “Made in Germany”.
Rose a extins franciza păpușilor Kewpie, oferindu-le păpușilor Kewpie licențiate să apară în reclame, cărți de colorat, căni, farfurii, ilustrații, cutii cu pudră de talc, solnițe și chiar pe clanțele pentru ușa exterioară.
Nebunia păpușilor Kewpie a continuat până în anii 1920 târzii. Capsula timpului la târgul New Yotk World în anul 1939 conținea o păpușă Kewpie.
Lasă un răspuns