LIVRARE 1-2 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Parada Mardi Gras sau carnavalul capetelor imense

Share this post

Parada Mardi Gras sau carnavalul capetelor imense

V-ați întrebat vreodată cum ar fi dacă ar exista un carnaval al figurinelor bobbleheads? Ei bine, nu există propriu-zis unul (însă dacă aveți vreo idee, ați putea să o puneți în practică!), dar parada de care confecționate manual, Mardi Gras, este un prilej inedit pentru a vedea fel și fel de construcții cu capete gigant la care oamenii lucrează peste câteva luni!

parada

Conform istoricilor, Parada Mardi Gras datează de acum mii de ani în cultura păgână și este specifică sărbătoririi primăverii și fertilității. Atunci când Creștinismul a ajuns în Roma, liderii religioși au decis să incorporeze aceste tradiții locale populare în noua credință, o sarcină mult mai ușoară decât abolirea completă a acestora. Prin urmare, excesul și dezmățul specific Paradei Mardi Gras s-a transfomat într-o perioadă ce precede postul de 40 de zile care se întinde între Miercurea Cenușii și Duminica Paștelui. Împreună cu Creștinismul, Parada Mardi Gras s-a răspândit de la Roma și în alte țări europene precum Franța, Germania, Spania și Anglia.

În mod tradițional, în zilele dinaintea postului, petrecăreții consumau cantități mari din carnea, ouăle, laptele și brânza pe care le aveau în case pentru a se pregăti pentru multe săptămâni de pește și post. În Franța, ziua dinaintea Miercurii Cenușii a devenit cunoscută ca Mardi Gras sau „Marțea Grasă”. Cuvântul „carnaval”, o altă denumire populară pentru sărbătorile dinaintea posturilor, a derivat din obiceiul medieval latin „carnelevarium” care se traduce prin a lua, a scoate carnea de pe oase.

Originea Paradei Mardi Gras poate fi datată Europei medievale, dar exploratorul Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville care a aterizat la 96 de km la sud de New Orleans a numit teritoriul „Point du Mardi Gras” pe care el și oamenii lui l-au revendicat atunci când au realizat că era ajunul unei sărbători. În deceniile care au urmat, New Orleans și alte așezări franceze au început să marcheze sărbătoarea cu petreceri în stradă, baluri mascate și cine extravagante.

Cu toate acestea, prima asociație oficială a Carnavalului și-a început activitatea în 1711 cu „Boeuf Gras Society” (Societatea Taurului Gras) în Mobile. Aceștia au defilat pe străzi cu un cap uriaș de taur împins pe roți de 16 bărbați. Apoi, plimbat pe străzi era un taur îmbrăcat în alb pentru a vesti postul care urma să înceapă.

După Societatea Taurului Gras a urmat Cowbellion de Rankin Society, sau Cowbellion( Rebeliunea Vacilor), un ansamblu de bărbați conduși de Michael Kraft, un comerciant de bumbac din Pennsylvania. Aceștia și-au început procesiunea cu sape, greble și tălăngi. Zece ani mai târziu, care trase de cai au fost adăugate festivitaților.

Procesiuni stradale cu oameni mascați, căruțe ornamentate și călăreți au început în anii 1830 și erau evidențiate în Cartierul Francez.

De ziua Paradei Mardi Gras în 1827 un grup de studenți au adoptat costume colorate și au dansat pe străzile din New Orleans, mimând festivitățile observate atunci când au vizitat Parisul. Zece ani mai târziu, prima Parada Mardi Gras din New Orleans a fost înregistrată, o tradiție ce continuă și astăzi.

Rex, unul dintre cei mai vechi organizatori ai Paradei Mardi Gras a participat la parade încă din anul 1872 și a stabilit ca violetul, auriul și verdele să fie culorile iconice ale Paradei Mardi Gras.

parada1

1872 a fost anul când un grup de oameni de afaceri au inventat un Rege al Carnavalului, Rex, să prezide asupra primei parade din timpul zilei. Pentru a onora vizita Marelui Duce Rus Alexis Romanoff, oamenii de afaceri au făcut culorile familiei Romanoff (violet, auriu, verde) culorile oficiale ale Carnavalului. Violetul semnifică dreptatea, auriul puterea și verdele credința. Acesta a fost de asemenea și sezonul Mardi Gras în care s-a cimentat și imnul improbabil „If Ever I Cease to Love”, în mare parte datorită Ducelui căruia îi plăcea enorm cântecul.

Anul care a urmat, carele au început să fie construite în întregime în New Orleans în loc de Franța, culminând cu magnificul „Legăturile pierdute ale Originii speciilor a lui Darwin” a lui Comus, în care costume cu animale exotice din papier-mache au servit ca bază pentru Comus de a batjocori atât teoria lui Darwin cât și oficialitățile locale, care îl includeau și pe Guvernatorul Henry Warmoth. În 1875, Guvernatorul Warmoth a semnat „Actul Mardi Gras”, făcând Marțea Grasă o sărbătoare legală în Louisiana (valabilă și în zilele noastre).

parada2

Parada Mardi Gras ținută anul acesta la Universal Orlando va dura 49 de zile consecutive în 2017. Petrecerea va avea loc între 4 februarie și 24 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *