LIVRARE 2-3 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Istoria bobbleheads

Istoria Bobbleheads0

Share this post

Istoria bobbleheads

Deşi pare că figurinele bobbleheads reprezintă ceva ce a luat amploare destul de recent, trecutul lor datează de câteva sute de ani.

istoria bobbleheads1

1760 este anul în care figurine cu capul mişcător de origine chinezească sunt atestate în documente din Anglia şi Europa Continentală. Numărul de figurine cu cap mişcător ajunge să fie cu adevărat impresionant în 1780, când însuşi Prinţul de Wales ( mai târziu George al IV-lea) îşi decorase  Pavilionul palatului sau cu nu mai puţin de 25 de figurine de acest tip.

În 1842 scriitorul Nikolai Gogol, omul care a scris istoria bobbleheads, face prima referire  la păpuşile de tip bobbleheads în povestirea scurtă “Mantaua” unde personajul principal, Akaky, este descris ca având un gât precum “pisicile din ceramică ce-şi miscă capetele”.

istoria bobbleheads2

În 1901 figurinele antice de ceramică de tip bobbleheads ce reprezentau animale  au început să fie produse în Germania, având dimensiuni  între 12 şi 17 cm.

Sporturile capată din ce în ce mai intensă atenţie în această perioadă, anul 1920 aducând  primul bobblehead ce întruchipa sportivi, New York Knicks bobbleheads.

Roberto Clemente, Mickey Mantle, Roger Maris şi Willie Mays devin primii sportivi ce întruchipează bobbleheads, figurinele începând să capete  o atenţie sporită din partea colecţionarilor.

istoria bobbleheads3

Odată cu răspândirea la scară largă a acestui tip de figurine, în 1964 se creează bobbleheads pentru trupa The Beatles, devenind unele dintre cele mai faimoase şi rare figurine din toate timpurile. Îşi păstrează chiar şi astăzi o valoare extraordinară pentru colecţionari.

istoria bobbleheads4

Popularitatea figurinelor a scăzut însă în anul 1970, când colecţionarii şi-au îndreptat atenţia către cutii de prânz, aşa numitele “Lunchboxes”, figurine de acţiune şi jocuri video însă în 1990 au apărut noi procese de creare a figurinelor bobbleheads, trecând de la ceramica la plastic şi reducând drastic costurile şi dificultatea alcătuirii acestora.

Un nou val de popularitate au pus figurinele bobbleheads pe mesele tuturor atunci cănd echipa de baseball  San Francisco Giants au oferit figurine bobblehead după chipul lui Willie Mays primilor 20,000 de vizitatori ce ar fi venit la a 40-a aniversare a Candlestick Park. Promovarea a avut un succes răsunător, din ce în ce mai multe echipe sportive începând să ofere ca obiecte promoţionale acest tip de figurine  fanilor lor.

Anii 2000 au adus varietăţi figurinelor de tip bobbleheads, acestea extrapolându-se în mini-bobblehead, bobble computer sitters, puşculiţe bobbleheads şi chiar bobblehead  air fresheners.

În 2002 National Bobblehead Hall of Fame and Museum a început cu o figurină a co-fondatorului şi preşedintelui acestuia, Brad Novak, ajungând până în anul 2010 la 500 de figurine ce întruchipează mari nume din lumea sportului.

istoria bobbleheads5

2003 a pus în paginile Cărţii Recordurilor cea mai mare figurină bobblehead a gazdei show-ului tv Chuck Woolery. Aceasta cântărea 409 kg şi avea o înălţime de 3,35 m fiind expusă în McCormick Place în Chicago, Illinois.

istoria bobbleheads6

Ajungând mai aproape de zilele noastre, în anul 2012 The Marlins au arătat publicului un mini Muzeu Bobblehead, în care 588 de figurine reprezentau fiecare echipa din baseball. Vitrina în care acesteau erau expuse dispunea de o vibraţie continuă în aşa fel încât capetele tuturor figurinelor să se mişte constant.

De asemenea, în istoria bobbleheads, Conan O’brien şi-a dezvăluit bobblehead-ul propriu în Chicago, avănd 5,18 m, altă figurină ce se întrece în greutate şi mărime cu cea din anul 2003, deja înscrisă în Cartea Recordurilor.

Anul trecut, figurina New York Yankees 1961-62 a fost vândută la o licitaţie, însumând 59,750 $, fiind una din cele 2 cunoscute ca existând în prezent. Este o figurină dorită de toţi colecţionarii de bobbleheads, reprezentând trecutul baseballului american, “Yankee Nodder” devenind o figură de seamă în rândul fanilor acestui sport.

Aşadar, parcurgând istoria figurinelor bobbleheads ne putem da seama de popularitatea pe care au avut-o acestea încă din cele mai vechi timpuri, fiind potrivite oricărui context, de la palatele Reginei Charlotte sau a regelui George al IV-lea până la birou superiorului de la locul de muncă, figurinele bobbleheads reprezintă un cadou personalizat ce atrage privirile şi zambetele tuturor.

MiniMeCraft susţine această istorie ca linie de cadouri personalizate, aducându-le mai aproape de tine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


ro_RO