Fraud Blocker Industria bobbleheads se tot măreşte | Blog MiniMeCraft
LIVRARE 1-2 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Industria bobbleheads se tot măreşte

Share this post

Industria bobbleheads se tot măreşte

Figurinele bobbleheads își mișcă capul de la natură, iar afacerea lui Bryan Guise a început atunci când s-a hotărât să confecționeze aceste statuete cu capul supra-dimensionat.

Cu 10 ani în urmă, incursiunea lui Guise într-o mică afacere s-a soldat cu un sfârșit dezastruos ce l-a costat atât pe el , cât și pe clienții lui sute de dolari, scăzându-i sănătatea mentală și fizică.

Acum, el se luptă pentru a doua șansă de a-și îndeplini visul de a face figurine bobbleheads- de data aceasta fiind mai ferm. Industria bobbleheads se tot măreşte …

“Am făcut o mulțime de greșeli și știu asta.” Ne spune Guise din mica garsioneră de deasupra garajului părinților săi din vecinătatea Merle Hay. ”Încerc să fac totul să fie bine, iar de data aceasta voi acționa cu totul altfel. Mult mai bine.”

Guise a crescut în Des Moines. Când era doar un băiețel, tatăl său, Ben, a adus acasă un pachet de lut multicolor pentru sculptat pentru fiul său, ce avea înclinații artistice.

Bryan Guise iubea reclamele în care apăreau California Raisins ( Stafidele din California), o serie de spoturi TV din anii 80-90 care includeau stafide antropomorfice ca parte a unei trupe muzicale.

Guise a început să se joace cu lutul, modelându-l pentru a semăna cu California Raisins și cu alte personaje din cultura populară sau din propria imaginație.

“Nu puteai să gătești lutul, așa că rămânea mereu maleabil. L-am iubit de prima dată când l-am avut în palme.” Spune Guise

A avut probleme în școală, mai ales cu matematica, însă a absolvit liceul Roosevelt în 1996. A intrat la Colegiul Kirkwood Community în orașul Iowa, unde și-a crescut notele și apoi s-a mutat la University of Iowa.

A participat la cursuri de artă și și-a dat licența pe ceramică. Și-a șlefuit metodele de sculptare. A studiat lucrările lui Will Vinton, directorul a cărui studio a creat reclamele cu California Raisins.

Industria bobbleheads se tot măreşte 1

“Întotdeauna am știut că o să mă întorc la asta” spune Bryan Guise, referindu-se la afacerea cu figurine bobbleheads. La începutul anilor 2000, Guise a avut o afacere cu figurine bobbleheads ce au apărut pe numeroase canale de televiziune precum NBC, precum și în casele multor celebrități. Afacerea devenise mult prea mult pentru el, așa că a plecat, lăsând multe comenzi neonorate. Acum, spune, este mult mai sănătos și este gata să mai încerce să dea drumul din nou afacerii cu figurinele bobbleheads.

Guise a început să facă statuete cu trăsături exagerate, dar fără mecanismul care făcea capul să li se miște. În 2002, a avut ideea să creeze bobbleheads cu cele mai faimoase fețe din oraș.

A făcut un bobblehead pentru directorul de la WHO-TV, Keith Murphy, care l-a arătat în timpul unui talk show de duminică ”Sound off”.

Curând după aceasta, Guise a lucrat la crearea de statuete pentru personalitățile importante din Iowa, incluzându-l pe wrestlerul Cael Sanderson, pe atunci Primarul din Des Moines Preston Daniels și prezentatoarea TV Duane Ellet cu Floppy.

A intrat și în creații ale francizelor cum ar fi soldații de elită din Star Wars și gazda show-ului eponim, David Letterman.

De la Letterman, Guise a învățat prima lecție din afaceri.

“Oamenii lui au văzut o fotografie cu figurina bobblehead ce-l întruchipa și am primit o scrisoare de încetare” ne-a spus Guise. ”Ei au crezut că încercam să fac bani folosindu-mă de imaginea lui. Am fost deamăgit. Doar voiam să i-l dau lui.”

Guise a scos figurina lui Letterman de pe site-ul lui, dar a continuat să vândă creațiile sale personalizate pentru oamenii care voiau să se vadă imortalizați în ceramică, cu un cap mișcător.

Marele succes a venit în 2005, când realizatorii seriei NBC ”The Office” l-au contactat pentru a face un bobblehead după personajul Dwight Schrute, jucat de Rainn Wilson.

“Am crezut că era o glumă,” ne-a spus Guise. “Le-am trimis-o și dintr-odată, deja apăruse la TV.”

Într-un episod din februarie 2006, Angela (Angela Kinsey) îi oferă lui Dwight o figurină bobbleheads ca un cadou de Valentine’s Day.

Statueta a captat atenția fanilor, aceștia cerându-le celor de la NBC să pună în vânzare statueta. NBC, deținând drepturile de autor asupra personajului, au vândut 150,000 de figurine bobbleheads cu Dwight, pentru prima dată create de Guise în beciul său din Des Moines.

Deși Guise nu a văzut bani în plus de la această vânzare în masă, expunerea la televizor i-a propulsat cariera ca producător de figurine bobbleheads pe cu totul alte culmi decât ar fi visat.

 Industria bobbleheads se tot măreşte 2

“Chiar am explodat după evenimentul acela” ne spune el.

Și apoi, lucrurile au scăpat de sub control. Guise cerea plătirea în avans pentru statuetele personalizate, care costau 150$ fiecare.

Numărul de comenzi pe care le-a avut în perioada 2006-2008 l-a copleșit. Sănătatea lui a început să șubrezească. A început să sufere de anxietate severă și de depresie.

“Familia și prietenii au încercat să mă ajute, dar pur și simplu nu am mai putut să o fac- înnebuneam.” ”Într-o zi, în 2008 am intrat în studio și am zis că trebuie să termin cu toate astea.”

Compania sa a ajuns la colaps. Guise a căutat tratament pentru problemele de sănătate pe care până atunci le-a ținut private. A întrat în bucluc cu biroul procurorului din Iowa.

În 2010, un judecător i-a ordonat lui Guise să platească clienților lui 45,057$ pentru faptul că nu a reușit să le ofere produsele promise, fără să aibă o politică viabilă de refunding.

Guise s-a angajat ca șofer de autobuz pentru școlile din Des Moines. Statul îi lua din salariu pentru a putea să-și plătească datoriile.

Atunci, și-a crezut visul terminat definitiv.

“Nu asta mi-am dorit. Sub nicio formă” afirmă el. ”Nu m-am implicat în asta pentru a-mi bate joc de oameni. Pur și simplu nu am putut să o controlez și știu că am dezamăgit o mulțime de oameni. Sunt foarte trist din cauza asta.”

Guise și-a rezolvat problemele de sănătate. S-a mutat în casa părinților lui și și-a creat un nou studio în garaj. A decis să înceapă să o ia de la capăt cu afacerea cu figurine bobbleheads.

De data aceasta, a decis să își țină comenzile la un număr pe care să îl poată duce. A vorbit cu Better Business Bureau din Des Moines, care l-a sfătuit să nu mai ia bani de la clienți până nu finalizează produsul cerut de ei.

 Industria bobbleheads se tot măreşte 3

Când și-a deschis pagina de Facebook, printre primii care au comentat a fost și o femeie a cărei prieten a fost ”ars” de prima afacere a lui Guise.

Guise s-a gândit să șteargă acele comentarii, însă s-a decis să le lase.

“Aceasta este parte din poveste și nu vreau să mă ascund de ea.”

Better Business Bureau crede în a doua șansă pentru afacerile care dau greș prima dată, spune Chris Coleman, președintele Better business Bureau din Iowa.

“Luăm cele mai bune măsuri pe care le putem lua în cazul afacerilor care regresează” spune Coleman. ” Ca o regulă generală, multe dintre eșuările de acest gen dispar din rapoartele noastre după 3 ani. După o nouă urmărire de 3 ani, ne luăm doar după acești ultimi 3 ani.”

Pe partea lui, Guise se focusează pe artă. Îi place scara mai mică în care lucrează acum. Lucrează la un bobblehead pentru un soldat al statului Iowa, un lider al Cercetașilor și câteva alte proiecte.

O singură figurină bobbleheads îi ia o zi pentru a o sculpta. Înainte, făcea în jur de 5 pe zi.

“Nu o să mai fac asta niciodată.” A spus. ” Asta este ceea ce m-a omorât înainte.”

Pe fața lui Guise apare o tristețe adâncă atunci când vorbește despre trecutul său.

Dar atunci când se întoarce în scaunul lui rotativ la banca de lucru pentru proiectele în curs, zâmbește. O lumină umple camera.

Tot ce rămâne sunt artistul și arta sa.

“După tot ceea ce am făcut, mi-am întrebat părinții dacă pot să mă mut la ei, să conduc autobuzul și să sculptez în garaj”. ”Nu sunt căsătorit, și nu am copii. Sunt fericit doar făcând asta din nou. Aceasta este adevărata iubire a vieții mele.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *