Fraud Blocker Păpușile Thanjavur | Blog MiniMeCraft
LIVRARE 1-2 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Păpușile Thanjavur

thanjavur dolls

Share this post

Păpușile Thanjavur

Aspectul specific al figurinelor bobbleheads datează încă de acum mii de ani, în unele părți ale lumii devenind chiar un element simbol al unor orașe, așa cum este cazul păpușilor Tanjore, provenite din orașul cu același nume.

Thanjavur sau cum mai este numit, Tanjore, este al 11-lea cel mai mare oraș al Tamil Nadu ce are o istorie bogată în domeniul artei și lucrului manual. Numele orașului derivă de la cuvântul tanjan, numele unui demon faimos ce se găsește în cartille de mitologie hindusă. Thanjavur este unul dintre orașele antice ale Indiei, datând încă din perioada Sangam.

Ceea ce este specific orașului sunt păpușile Thanjavur sau Tanjore. Păpușile dansatoare Tanjore sunt unele dintre cele mai vechi păpuși tradiționale,famioase în întreaga lume, ce aparțin de cultura indiană.

Thanjavur dolls

Păpușile Thanjavur sunt asemănătoare figurinelor de tip bobblehead sau roly-poly (figurine cu aparență mai plinuță, cu forme bine definite) făcute din teracotă. Centrul gravitației acestor păpuși este concentrat în partea de jos a acestora tocmai pentru a prezenta o mișcare continuă asemănătoare unui dans cu oscilații lente. De cele mai multe ori, aceste păpuși sunt confecționate manual și vopsite în exterior. Capetele păpușilor tremură și sunt detașabile. Partea de jos a corpului este mult mai voluminoasă decât capetele lor tocmai pentru a oferi o mai mare mișcare în partea de jos, asemănătoare unui dans ritualic.

Numite de asemenea și Thalaiyatti Bommai, (Thalaiyatti insseamna cap mișcător, iar Bommai înseamnă păpușă) păpușile dansatoare sunt făcute manual și pot fi folosite atât pentru a decora casa cât și pentru a fi oferite ca suveniruri. De cele mai multe ori se găsesc sub forma unei perechi, rege și regină, ce simbolizează multele dinastii care au existat în Thanjavur.

 Istoria păpușilor Thanjavur

Vorbind despre istorie, se crede că aceste păpuși au ajuns în Thanavur în primii ani ai secolului al XIX-lea, pe timpul domniei regelui Saraboji. Pasiunea lui pentru culori vii și artă a fost factorul principal care a dus la structura și modul în care arată păpușile acum. De atunci, acestea sunt confecționate de cei mai creativi și talentați artizani ai orașului.

Păpușile vin în toate stilurile, mărimile și culorile. Unele dintre ele reprezintă zeități hinduse pe când altele sunt dansatoare Manipuri, Kathakali sau Bharatanatyam.

Aceste păpuși dansatoare ale Thanjavur-ului au fost incluse de către Guvernul Registrului de Indicații Geografice al Indiei. Acesta a recunoscut în mod legal că originea  păpușilor aparține orașului Thanjavur.Acesta a fost un pas nobil făcut pentru protejarea tezaurului Thanjavurului. Actul a marcat papier mache, sago, lemnul și ipsosul ca fiind materiile prime din care se pot confecționa aceste păpuși. Lutul folosit în procesul de creare a dansaotarelor este luat de pe malurile râului Cauvery. Solul fertil se adaugă la frumusețea acestor păpuși, după ce sunt alcătuite.

Logica balanței

Aceste păpuși dansatoare au centrul greutății în cea mai de jos parte a lor. De aceea pare că au mișcări asemănătoare dansului, cu oscilații lente. Mișcările frumoase ale capului păpușii adaugă la unicitatea acestora.

Păpușile Thanjavur sunt de 2 tipuri, în principal.

Unul este versiunea bobblehead, iar celălalt este versiunea care se înclină dintr-o parte în alta.

Fata dansatoare, una din variantele păpușilor bobbleheads, odată atinsă pe cap, și-l mișcă drept răspuns. Motivul este arcul de metal care leagă capul păpușii de baza stabilă a acesteia.

Capul, pieptul, brațele și șoldurile, învăluite într-o rochie lungă constituite cele 3 părți mișcătoare ale acestei variante de păpuși bobblehead. Picioarele îi sunt ferme însă celelalte 3 părți sunt interconectate în așa fel incât dacă șoldurile sunt atinse, întreaga păpușă se transforma într-o adevărată dansatoare.

Cealaltă variantă a păpușii dansatoare este bătrânul cuplu ce stă într-o poziție așezată. O simplă atingere pe capul acestora și se transformă imediat în figurine bobblehead mișcătoare.

De celalaltă parte, păpușile care se înclina dintr-o parte în alta sunt goale pe dinăuntru și nemișcătoare la nivelul corpului. Mai sunt cunoscute și sub numele de  Gundu Chatti Bommai sau Raja-Rani Bommai. Legea echilibrului decide cursul mișcărilor lor.

Baza păpușilor ce se înclină este structurată în așa fel încât ele să fie grele, afișând imaginea unei persoane voluptoase, cu forme bine definite.

De aceea, păpușile de acest gen nu se mișcă cu totul, ci rămân doar la o mișcare delicată a capului, care oferă iluzia că păpușa ar fi animată sau chiar în viață.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *