LIVRARE 2-3 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Păpușile Kokeshi

papusile kokeshi

Păpușile Kokeshi

Cu siguranță și figurinele bobbleheads au avut niște strămoși, aceștia având o origine asiatică, spunem noi.

Păpușile Kokeshi, originare din Japonia erau de asemenea păpuși cu capul supradimensionat ce se oferau drept cadou la diferite sărbători.

Să aflăm mai multe despre ele!

O scurtă istorie a păpușilor Kokeshi

Kokeshi sunt păpuși tradiționale confecționate din lemn, pentru copii, deși au ajuns să fie populare și în rândul shinnichi (japanofili) și colecționari. Se spune că inițial ar fi fost vândute vizitatorilor în baile și saunele publice din regiunea Tohoku din Japonia în timpul erei Edo târzii (1600-1868) pentru a suplimenta afacerile și a ține muncitorii ocupați pe timpul iernii.

De atunci, procesul de confecționare al păpușilor kokeshi a ajuns să fie recunoscut ca una dintre cele mai vii arte tradiționale. În mod tradițional, sunt alcătuite dintr-un trunchi simplu cu un cap supradimensionat pictat cu câteva linii fine ce țin loc de detalii. Design-ul pentru kokeshi a devenit din ce în ce mai fidel aparenței umane de-a lungul anilor rezultând în păpușile atractive și pline de viață de astăzi.

Interpretările contemporane ale păpușilor kokeshi au părțile mult mai rotunde decât rudele lor mai bătrâne, cu culori mult mai vii și cu o emfază puternică pe trăsăturile faciale. De obicei sunt oferite pentru a celebra o ocazie specială, un hobby sau o profesie sau chiar pentru a imita un personaj ficțional, devenind foarte ușor o alegere foarte bună pentru un cadou.

papusile kokeshi1

Semnificația spirituală a păpușilor Kokeshi

Opiniile variază destul de mult asupra sensului păpușilor kokeshi și a semnificației lor spirituale. Cele mai multe interpretări se centrează în jurul copiilor, cu câteva credințe care spun că kokeshi reprezintă dorința de a avea un copil sănătos, iar alții spun că aduc copiii mai aproape de spiritele munților. Mulți oameni sunt de acord că ele de fapt au fost inițial oferite ca toteme ale prieteniei ce conțineau mesaje în interiorul lor.

În fiecare septembrie, festivalul păpușilor kokeshi este ținut în Naruko, în care toate păpușile kokeshi nedorite sunt puse grămadă și arse. Ritualul de ardere a păpușilor asigură că sufletul a fost eliberat și purtat de-a lungul fumului înapoi în munți, de unde și provine.

Din această cauză, păpușile antice kokeshi din perioada Edo sunt extrem de rare.

Cum sunt confecționate păpușile Kokeshi?

Lemn de sezon este luat de cele mai multe ori de la cireși sau copacii mizuki, tăiat în bucățele mici, cam cât ar trebui să fie păpușa kokeshi  apoi bucățile sunt rotunjite și lustruite. Fiecare piesă este pusă pe un strung și tăiată în forma păpușilor, folosind mai întâi o rindea mai mare și apoi una mai mică.

Următoare etapă, artistul șlefuiește suprafața înainte să deseneze designul feței și corpului și mai apoi îl pictează cu o pensula. Odată ce culorile sunt uscate, se aplică un strat de ceară care în final, se polizează până ajunge la o strălucire mulțumitoare.

papusile kokeshi2

Cam așa se făceau vechile figurine bobbleheads 🙂

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


ro_RO