LIVRARE 2-3 LUNI DE LA COMANDA FERMA

Cum sa faci un bobblehead de unul singur (si sa supravietuiesti procesului)

ecuatie bobblehead

Cum sa faci un bobblehead de unul singur (si sa supravietuiesti procesului)

Articole de imbracaminte, cum ar fi un tricou flanel, pot elimina importanta tesaturii, dar materialul exista ca un rezumat din povestea spusa de kodachrome (filmul Kodak) de demult. Ultimul meu proiect obsesiv compulsiv – DIY contine aceste doua forme de textura si ea vine sub forma a ceea ce este cunoscut ca un bobble, nodder, sau wobbler.

Personal, ador vechile statuete, „bobble”, chiar si pe cele mai slabe. Este posibil sa fi aratat, la intamplare, ca Boog Powell sau sa fi luat, ocazional, forma de himera, dar statueta clasica era un simplu heruvim plin de tesatura, in toata puterea cuvantului.

Prin contrast, statuetele de astazi sunt o monstruozitate. Plasticul usor nu face o statueta foarte potrivita – nu sunt suficient de grele pentru a avea o adevarata miscare a capului. Cele inmanate ca daruri sunt acoperite cu reclame, rareori arata ca oamenii pe care se presupune ca ii reprezinta si de obicei arata chiar absurd. Ma dezgusta chiar si sa arat una dintre acestea, dar in regula: cine, cine are nevoie de aceasta? Strict vorbind, aceste statuete de plastic pot avea niste material, dar este un material rece, fara viata, ca o jucarie facuta din restuile ramase de la masa unui copil.

Deci mi-am zis: „De ce nu le faci de mana, ca in vechile scoli, ca si documentul de desfasurare a activitatii?

Ca orice om de stiinta nebun, aveam nevoie de o formula pentru a-mi crea propriul Frankenstein. Un om deosebit mi-a spus ca N+1 este cheia fericirii [Robert se refera aici la ceea ce eu numesc „Regula N+1” a dreptului de proprietate asupra pisicilor, care stabileste ca, daca ai N oameni in familie, poti avea pana la N+1 pisici, nimic mai mult decat ca esti unul dintre acei Oameni Innebuniti dupa Pisici], deci am incercat aceasta ecuatie, dar a fost surprinzator de insuficient cand a fost vorba de statuete. In cele din urma, am venit cu teorema mea „Evrica!”, dar efectiv a cazut cu aceasta: intocmai cum ai face cu orice proiect DIY, daca folosesti materiale de calitate si timpul pentru a face lucrurile bine, poti fabrica, cu mainile tale mici, o statueta splendida, care are rolul unei forte de neoprit, asezata pe un obiect care fix.

Uite cum sa faci (mai multe fotografii facute cu telefonul, imi pare rau, aparatul meu s-a spart cand l-am aruncat pe o fereastra aflata la o intaltime de 20 de metri, imaginati-va):

Pasul 1 – Sculptura: Intre a crea o statueta si a crea o sculptura care, in fond, va fi un model din metal, nu este nicio diferenta reala. Sunt multe metode de a indeplini sarcina, iar aceasta este una din ele. Incepem prin a ne procura cele necesare. Compozitia pentru modelare, care are la baza ulei, disponibil la orice depozit de aprovizionare cu obiecte de arta, este buna pentru ca nu se usuca niciodata si este foarte maleabila, in timp ce vodca poloneza cu iarba de bizon iti este de ajutor atunci este nevoie sa tragi una dupa ceafa pisicilor care se baga incontinuu in pozele pe care incerci sa le faci. (investitie: 20 $ / 2 ore + vodca)vodca

Acum urmeaza partea distractiva – aceea a crearii sculpturii. In cele din urma, fiecare statueta pe care o veti face va arata ca ceea ce ati creat aici, deci nu va grabiti. Pentru a-mi face sculptura, am folosit briceagul bunicului meu Buzz pentru acea conexiune cu trecutul pe care am considerat-o mega importanta, precum si uneltele potrivite si, bineinteles, mainile mele. Asa ca am luat acest lucru si – hei, Rock, pune-ti o pereche de tenisi in picioare, sa iti arat metoda mea de a sculpta in montajul clasic.

Am sculptat statueta cu jucator de baseball ca un heruvim foarte traditional. De asemenea, statueta cu jucator de hochei reprezinta o persoana plinuta si cu fata voioasa, cu exceptia faptului ca are o manusa cazuta si este gata de lupta. Iar versiunea cu jucatorul de fotbal are putina duritate, asemenea lui Gino Marchetti. Toate trei s-au bazat in mod vag pe oameni din trecutul meu. Oricum, acum avem sculpturile noastre si timpul pentru a le transforma in statuete. (Prima statueta, 11 ore; urmatoarele doua, cate 5 ore fiecare.)

Pasul 2 – Matrita: Urmatorul pas pe care trebuie sa il faceti este sa procurati niste rasina si un spray cu silicon (precum si niste fliere cu al 11th Ward, daca aveti chef), pe care l-am luat din zona industriala din spatele vechiului depozit din Chicago. La sosirea inapoi in studio, mi-am dat seama ca amestecul meu pentru modelare continea sulf, iar materialul pentru matrita, pe care tocmai il cumparasem nu va avea reactia dorita, cand va intra in contact cu sulful. Din fericire, m-am gandit la aceasta inainte sa fie prea tarziu si nu am pierdut mai mult timp si bani. In continuare a trebuit sa fac o lunga si istovitoare calatorie inapoi la sursa mea care ma ajuta cu polimer industrial si sa imi procur un altfel de material pentru modelat. (5 ore, 200 $, dar a meritat, deoarece inainte nu aveam flierul cu informatii politice corupte, dar acum il am.)

Dupa toate acestea, luam la ferastraul de masa si cioplim cateva recipiente, in care vom pune materialul forma. Acum suntem gata sa ne luam uneltele. Nu cele fotografiate: masca mea de oxigen. Oameni buni, acestea sunt chimicale toxice, deci fiti prudenti, ca v-ar putea ucide, daca nu sunteti cu bagare de seama. Totusi, puteti omite ochelarii 3D din hartie.

Astfel echipati, amestecati cele doua parti, stropiti recipientul cu silicon de presa si se toarna amestecul peste sculptura. Lasati-l sa se inchege intareasca peste noapte si – shazam – tocmai am facut un tipar. In dimineata urmatoare trageti tiparul afara din forma. Asigurati-va ca ati uitat complet modul in care ati vrut sa taiati tiparul, astfel incat sa puteti face o apreciere justa in ceea ce priveste directia in care trebuie sa taiati si rugati-va sa fi fost bine. Ura! Cinci sau sase tipare ale acestor trei statuete. Din fericire, cea care era gresita nu mai conteaza oricum. Ar fi putut fi facute si mai bine.(40$ / 4ore.)

Pasul 3 – Turnarea: Faceti rost de un sac de 45 kg de ipsos industrial, potrivit pentru un proiect de arta. Procurati-va tipul folosit in arhitectura pentru detalii. Asigurati-va ca va reprezenta sculptura corespunzator, fiind in acelasi timp destul de puternic pentru uriasa cantitate de distractie cu statuetele bobblehead.

Ca si inainte, stropim matrita, apoi amestecam ipsosul (folositi o masca de gaze, din cauza prafului), o turnam in tiparele create de noi, pe care le unim unul cu altul cu o legatura de cauciuc, introducem arcurile, astfel incat capetele statuetelor sa se miste si le lasam sa se intareasca.

Acum, nu va voi minti: am avut mai multe probleme cand am turnat acest ipsos decat am avut la capatul de turnare al unui creuzet de 135 kg turnand bronz topit intr-o deschizatura de marimea unei cescute Dixie. Serios, procedeul a fost mai complicat decat am prevazut. In plus, in mod evident, nu am respectat materialele mele. Prima incercare:esuata, a iesit un terci: dati-mi sticla de vodca.  A doua incercare: foarte comic, a esuat la legatura de la gat si s-a rupt capul. A treia incercare: aproape bine, dar tot un esec. Am incercat sa rezolv problema taind partea de jos a tiparului, o greseala gargantuana care a complicat mai mult situatia. Dar in cele din urma, am reusit sa-mi stapanesc materialul, iar a patra oara am obtinut, in sfarsit, bine acel lucru nenorocit.  … iar ingerii au inceput sa cante.

[one_second]desfacere mulaj[/one_second][one_second]forma desfacuta[/one_second]

Ipsosul se intareste atat de repede, incat este nevoie ca in acelasi timp sa si amestec, sa si torn un cap sau un corp pentru a le face bine, dar pot, pana la urma, sa modelez o statueta frumoasa si reusita, fara bataie de cap. In acest moment pot sa o retusez sau sa cioplesc cateva detalii fine, daca este nevoie si sa le slefuiesc, dar in esenta sunt facute, deci pot sa adaug primul strat de grund si sa le pictez.(20$ / 15 ore, dar numarul orelor poate fi redus. Urmatoarele statuete ar trebui sa dureze cam 1,5 – 2 ore pentru modelare si as vrea sa ajung la o ora).

Pasul 4 – Pictarea: Ura! Culoare, design, expresie, in sfarsit adaug textura mea. Dar intai…

Cum am precizat mai inainte, imi plac statuetele originale si care inca rezista. Dar, cum ati observat, fara indoiala, sunt pline de greseli. Nu ca ar conta vreuna din ele, pe ceva atat de frumos, dar totusi, daca puteti controla acest aspect, de ce nu ati face-o? Deci asa am facut. Comparativ, acum este completa, exista ciorapi, maneci foarte lungi, cu posibile galoane. Cu toate ca statueta mea are aceeasi inaltime ca modelul traditional, greutatea este putin mai mare. In ciuda cresterii preturilor materialelor, merita sa achizitionam materialele de baza pentru mentinerea in stare buna a unei statuete, nu mai vorbim de cele pentru intretinerea miscarii capului. Nu acesta este scopul, sa facem bine acel obiect nenorocit? Nu suntem cu totii dezgustati si satui de cei ce nu il fac bine?

Acum: Mi-a luat mult timp sa pictez acestea utilizand picturile pe email. Dupa obicei, nu am folosit niciun fel de banda sau sablon, preferand sa fac totul cu mana libera, ceea ce a avut un rezultat final mai bun. Mi-am imaginat ca indemanarea mea la picturile cu hochei se va concretiza si asa a fost, dar a durat cam 6 sau 7 ore bune pentru fiecare. Ca si cu jucatorii de hochei, fiecare dunga trebuie sa fie pictata sau „taiata”, de cel putin 3, pana la 5 ori pentru a o face dreapta si curata. Iar textul, ce sa mai zicem de el? Practic, imi place mult sa fac aceasta, dar nu este cel mai usor / rapid lucru din lume. Cand am terminat pictura culorile, pictez pe un strat de protectie de smalt lucios, atasez capul cu un adeziv industrial si iata, am terminat. (15$ / 6/7 ore fiecare piesa.)

Pasul 5 – Inaugurarea: Sunt incantat sa prezint produsul finit, deci fara prea multe…

Baseball: pantaloni + tricou + culorile UW = bobblebaseball bobblehead

Hochei: pantaloni + tricou + culorile UW = bobble

hochei bobblehead

Fotbal: casca + tricou + pantaloni + culorile UW = bobblefotbal bobblehead

Acum ca ai vazut care sunt alegerile mele in privinta uniformei, iata o privire mai indeaproape asupra materialului, din fata si din spate.

Iar acum cea mai buna parte: deschideti sonorul calculatorului si verificati aceste scurte filmulete care demonstreaza activitatea statuetelor. Observati ca sunt agitate inainte sa fie atinse – sunt destul de mult in miscare continua. (Timpul si costul total pentru construirea a trei statuete: 350$ / 60 ore.)

De Robert Marshall

Sursa: http://www.uni-watch.com/how-to-make-a-bobblehead/

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


ro_RO