Bobblehead versus statueta pescar
Printre obiectele din casa noastra exista statuete personalizate? Ele sunt o inventie destul de recenta, apreciate deoarece nu reconstituie numai un interval de timp, ci si persoane, asa cum sunt ele in timpul acela. Pot fi statuetele bobblehead un ornament pentru locuinte la ora actuala? Ce se afla acum in Romania in case, in comparatie cu o perioada proaspata din istoria noastra: comunismul si ce era esential sa ai atunci, pentru a fi in randul lumii, un om cu stare sau bine vazut?
Pe durata comunismului erau o serie de obiecte a caror amintire este legata de acel interval: covoare persane, bibelouri, vitrine cu bibelouri, sticle de lapte din sticla tip, televizoare alb-negru, pick-upuri, ceasuri de perete cu cuc, alifie chinezeasca pentru dureri de cap, milieuri, biblioteci pline cu carti si bibelouri, care ocupau jumatate din suprafatele sufrageriilor. Elementele de decor erau considerate foarte pretioase, pastrate cu multa grija, iar in ultima parte a comunismului nu se gaseau pe piata, ci erau mostenite de la generatiile anterioare ori facute in casa. Cele cu reputatie erau: milieurile, pestele de sticla, figurina pescar chinez, figurina balerina, animale de portelen, carpetele de perete cu scene ca „Rapirea din serai” si alte imagini, cu cerbi, pauni, pisici, ceasurile cu cuc, covoarele persane.
Produsele chinezesti erau foarte cautate, iar pescarul chinez era nelipsit ca ornament. Facuta din portelan, figurina pescarul chinez reprezenta un batran pescar chinez in mai multe ipostaze: cu undita rupta, dupa ce si-a pierdut pestele, pescuind asezat, in picioare, sprijinindu-se de undita, mergand la pescuit, aplecat, cu pestele in undita, avand intre 10 si 24 de centimetri, in functie de pozitia in care era surprins. Era o adevarata colectie de bibelouri pescar chinez si se considera important ca fiecare sa aiba cel putin unul din ele, iar cei care erau mai instariti sau printre fruntasii societatii era important sa aiba mai multe, daca nu pe toate. Dupa anul 1989 in Romania gusturile au luat o intorsatura radicala. Lucrurile chinezesti au inceput sa fie considerate fara valoare, pe langa faptul ca obiectele din perioada comunista, chiar daca au ramas in casele romanilor, au devenit istorie si au fost inlocuite cu altele moderne: laptopuri, televizoare color, rulouri interioare, farfurii in forma de frunze, noduri din portelen, jucarii din plus.
Figurina personalizata bobblehead este o creatie proaspata, dar pentru ca este si o modalitate de a stoca amintirile trecutului devine din ce in ce mai mult o podoaba actuala a locuintelor, asa incat poate fi comparata cu pescarul chinez, care este invechit si nu mai reprezinta niciun interes. Dupa moda noua, statuetele personalizate vor fi din ce in ce mai cautate, pana vor ajunge nelipsite in Romania, cum erau odata figurinele cu pescarul chinez. Pe masura trecerii timpului, lucrurile pe care oamenii le-au produs au evoluat. Nu mai este suficient ca statueta sa redea un chip anonim si ireal, ci va fi figurina personalizata.
Obiceiurile specifice unei vremi si considerate de catre contemporanii acelei vremi reusite si necesare constituie moda, care se schimba cand gusturile oamenilor se adapteaza, treptat ori spontan, la un alt moment si poate fi si in functie de localitate, regiune, tara. Dar de ce au fost si sunt casele infrumusetate „la moda”?
Decorul a fost si este inteles de multi ca trebuincios pentru casele oamenilor. Preocuparea de a impodobi – locuinta, propriul trup, semenii – are cateva cauze, dintre care unele coincid la toti oamenii sau la majoritatea lor. Cea mai evidenta este inclinatia artistica. Cea mai importanta si universala este nevoia de comunicare si de exprimare. Oamenii trebuie sa se exprime in relatia cu cei din jur, deci sa aiba un punct comun. Este comunicare si intelegere tacita: sunt semeni prin ceea ce fac, gandesc, detin, in momentul respectiv. Aspiratia de a se integra in comunitatea din care fac parte, la nivel mondial, national sau regional, ii insufleteste sa se orienteze pe aceasta cale, fie numai simbolic, fie pentru a fi vazuti de lume (in cazul in care isi impodobesc imbracamintea, infatisarea), de musafiri si apropiati (in ceea ce priveste ornamentul casei). Caile prin care o persoana poate depasi o categorie sociala, profesionala pentru care este un element constitutiv sunt: sa se armonizeze initial cu acea categorie si sa o cunoasca foarte bine, sa se detaseze de ea, creandu-si propria lume sau sa fie deasupra ei, avand conditia de geniu. Copiii sunt singurii care traiesc si in lumea lor, a puritatii si in cea inconjuratoare, se integreaza neconditionat, iar la varsta maturitatii isi amintesc cu placere sau cu infiorare de trecut, pastrand insa imaginea intacta. Un loc la fel de insemnat in subconstientul indivizilor este ocupat de nazuinta de imitare a celui mai bun si mai mare. Copiii, cei mai umili si cei care vor sa fie la moda isi procura si pastreaza tot ceea ce este declarat estetic, bun, folositor. Dincolo de conditia sociala si intelectuala, exista o vocatie fireasca de a fi ca toti, un spirit de solidaritate innascut in fiecare. Alte imbolduri datorita carora oamenii isi impodobesc casele sunt nevoia de a inventa, inclinatia catre frumos si dragostea pentru aceste obiceiuri, care, desi devin amintiri si sunt legate strict de locuri si de grupuri sociale, sunt si evocarea perioadelor, in special a copilariei si a persoanelor din viata fiecaruia.
In ziua de astazi inca simt nevoia sa isi decoreze interioarele, chiar daca nu la fel de mult ca in trecut, data fiind multimea mijloacelor de comunicare din prezent. In momentul de fata insa dorinta de a detine statuete personalizate nu este diminuata de alte posibilitati de a fi in legatura cu cei dragi, deoarece ele sunt mai mult decat un cadru al gusturilor actuale, sunt insasi comunicarea cu trecutul, prezentul si persoanele din viata noastra.
Comentarii (2)
Cumpăr stauetele „pescarii”
Aș dori să cumpăr acesti pescari, se poate?